Antiga Biblioteca d’Alexandria, va ser en la seva època la més gran del món. Situada en la ciutat egípcia d’Alexandria, es creu que va ser creada al començament del segle III aC per Ptolomeu I Sòter i que va arribar a albergar fins a 700.000 volums.

biblioteca_Alexandria_actualUna nova Biblioteca, promoguda per la UNESCO, va ser inaugurada en l’any 2003 en la mateixa ciutat.

El nou edifici, situat a la vora de la mar, té la forma d’un llarg cilindre de 160 metres de diàmetre, tallat en biaix. Des de l’exterior és un immens semicercle que s’eleva del terra, homenatge a Ra, el déu Sol. La inclinació del sostre permet als nivells superiors de la biblioteca beneficiar-se de la il·luminació natural i d’atenuar els efectes de les ombres. La biblioteca es converteix així en un símbol que mostra l´obertura de la cultura a tots els éssers humans.

Contesta:

 1. Quants volums havia a l´Antiga Biblioteca d´Alexandria?……………………………..
 2. En quin segles es va crear l´Antiga Biblioteca d´Alexandria?………………………..
 3. Qui va impulsar la creació de l´Antiga Biblioteca d´Alexandria?…………………….
 4. Quina organització va promoure la nova Biblioteca d´Alexandria?………………….
 5. Quan va ser inaugurada la nova Biblioteca d´Alexandria?……………………………
 6. Quina forma té la nova Biblioteca d´Alexandria?………………………………………..
 7. A quin déu egipci ret homenatge la nova Biblioteca d´Alexandria?………………..
 8. Què simbolitza la nova Biblioteca d´Alexandria?………………………………………..

La destrucció de la Biblioteca és un dels més grans misteris de la civilització occidental. Al llarg dels segles va patir diferents intents de destrucció. El 47 aC, les tropes de Juli Cèsar incendien la flota d’Alexandria. El foc es va propagar al moll i va destruït una part de la biblioteca. Reconstruïda, va tornar a ser destruïda el 391, i també el 642 i el 645.

hipatiaUna de les víctimes de la intolerància a Alexandria va ser Hipàtia, la primera dona coneguda en fer una contribució substancial al desenvolupament de la matemàtica. Filla de Teó, matemàtic i cap del Museu d’Alexandria, va col·laborar en l’obra filosòfica i matemàtica del seu pare. Tant el seu pare com ella eren pagans. Vora l’any 400 Hipàtia era una autoritat en l’ensenyament de la matemàtica i la filosofia.

Els cristians d’aquella època acostumaven a identificar la ciència amb el paganisme encara que entre els alumnes i amistats d’Hipàtia també s’hi comptaven cristians preeminents. Tot i així, Hipàtia fou considerada una amenaça per alguns seguidors del cristianisme. Un dia fou sorpresa al carrer per fanàtics i la van atropellar amb un carro i la van matar probablement el 415.

Contesta:

 1. Quants intents de destrucció va patir l´Antiga Biblioteca d´Alexandria?………….
 2. Com creus tu que es pot destruir una biblioteca? ……………………………………..
 3. Qui era Hipàtia?…………………………………………………………………………………..
 4. Quin càrrec tenia el seu pare?………………………………………………………………..
 5. Per què va morir Hipàtia?………………………………………………………………………

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per escriure un comentari.