Avui, ja que estem treballant el tema dels mosaics, us proposem que descobriu quins són els que s’oculten darrere dels puzzles següents:
Iphigenia - online jigsaw puzzle - 42 pieces

caça del cervol - online jigsaw puzzle - 40 pieces
Un dels mosaics descriu el sacrifici de Ifigènia i l’altre relata com caçava Alexandre Marge. Contesteu les preguntes següents:

1. Expliqueu la història d’Ifigènia.
2. Explique algun fet important de la vida d’Alexandre Magne.

3. Entreu a la pàgina de Jigsawplanet per crear el vostre propi puzzle.

Sovint diem “això no és lògic” o fem servir expressions com “lògicament”,… La lògica s’ocupa de determinar quines formes d’inferència i de demostració són vàlides i quines no i, per tal de fer-ho, la noció central que estudia és la de conseqüència lògica.

Què és conseqüència lògica? D´una manera breu podem dir que quan es donen un conjunt de proposicions (anomenades premisses) i diem que d´elles se´n deriva una altra proposició (la conclusió), el que estem dient és que les premisses tenen com a conseqüència lògica la conclusió perquè aquesta se segueix de les premisses o que les premisses constitueixen una bona justificació per la conclusió, o que el raonament que comença amb les premisses i acaba amb la conclusió és lògicament vàlid. Per exemple, En Cobi té quatre potes és conseqüència lògica de Tots els gossos tenen quatre potes i de En Cobi és un gos. Per tant, entre les premisses i la conclusió hi ha relació de conseqüència lògica si, i només si, no és possible que les premisses siguin vertaderes i en canvi la conclusió sigui falsa.

Quan un mag presenta un espectacle i es proposa fer desaparèixer un objecte, les premisses del seu número són totes coherents, però d´elles se´n deriva una conclusió injustificable des d´un punt de vista lògic. Això és la màgia… Quan descobrim el truc el que fem es descobrir que la conclusió es conseqüència lògica de les premisses vistes ara des d´un punt de vista diferent.

Trobar diferències quan el temps passa ràpid i no tenim opció a equivocar-nos no és gens fàcil. Aquest joc és un repte per a la nostra atenció, també requereix una mica de control i de mètode.

Alguns pensen que els jocs són una mena de pèrdua de temps. No sempre ha de ser així, de vegades, jugar és molt enriquidor perquè compartim amb els altres el nostre joc i perquè desenvolupem determinades habilitats intel·lectuals. Quan arribeu, si és que sou capaços d’arribar, a l’estage núm. 7, us proposem que busqueu per la xarxa resposta a les següents preguntes:

  1. Busqueu informació d’un joc típic dels antics egipcis. Expliqueu les regles, descriviu-lo o pengeu una imatge…
  2. Quin és el joc que més us ha agradat jugar a vosaltres? Quines qualitats té aquest joc?

RealMagicBoxQuan entrem en contacte amb el món que ens envolta, ens veiem immersos en un joc d’interpretació apassionant en el qual intervé la informació que el cervell té emmagatzemada dels objectes i del seu comportament, procedent d´experiències anteriors… A partir d’aquest informació, els estímuls es configuren de manera que tinguin sentit per al subjecte.

En el cas de l´ésser humà, a més dels records, de l´experiència anterior, dels conceptes previs, de l´aprenentatge,… intervenen lleis estructurals de la percepció o de la configuració d´un objecte, denominades lleis de la forma, o lleis de la Gestalt, pròpies de la ment, com ara la pregnància i la bona figura; la primacia; la simplicitat; la semblança…

Avui ens aproparem a aquesta realitat que sembla allò que no és i que ens ajudarà a replantejar la pretesa confiança en els nostres sentits com a criteri de coneixement.

La vida és un art i que nosaltres som una obra que s’ha d’anar fent a poc a poc, a partir de les decisions que anem prenent al llarg de la vida…

Quan decidim ens trobem amb la incertesai el dubte però també, quan és una decisió responsable, amb la satisfacció d’haver estat capaços de prendre una decisió per nosaltres mateixos i d’assumir les conseqüències.

Avui haurem de trobar respostes justament per descobrir aquesta sensació…

Equacions amb paraules

24 = H en un D
7 = N M
4 = E en un A
5 = D en una M
7 = V de un G
4 = P C

Trobant respostes

el_camiquin_numero_falta

Contínuament ens demanen concentració… Focalitzar la nostra atenció cap a un punt per no perdre detall… Això no està malament, al contrari… Però no sempre és convenient. Avui tractarem el tema de l’atenció per veure si sempre és convenient. No hi haurà entre la dispersió (o falta de concentració) i la concentració, un punt intermig ple de possibilitats per descobrir allò nou? Com li podem dir a aquest punt intermig?

Pots comptar el número de pases?

Qui ho va fer?

1.
El senyor Méndez estava llegint el diari com tots els matins. Llegix un article amb el següent titular: “Dona morta durant les seves vacances”. Segueix llegint: “Mentre estava de vacances a Londres, la senyora Abadia-Pérez va morir al caure des de la balconada del seu hotel, en un setè pis”.
El senyor Méndez li va dir a la seva esposa:
- Això no ha estat un accident, ha estat un assassinat.
Mai havia vist als senyors Abadia-Pérez. Com podia estar tan segur que va ser un assassinat?
2.
Un cas verídic.
Un general durant la guerra va decidir canviar els uniformes de tots els seus soldats. La modificació consistia a posar cascos de metall als soldats, anteriorment duien una gorra de tela. Però una vegada efectuat el canvi va augmentar el nombre de ferits en el cap.
Com és possible que augmentessin els ferits?
3.
Tres dones en vestit de bany es troben juntes. Dues estan tristes i una cotenta. Però mentre les que estan tristes somriuen, la que està contenta plora. Per què?
4.
Cinc trossos de carbó, una pastanaga, uns botons i una gorra es troben a la gespa d’un jardí. Ningú els va llençar i, no obstant això, hi ha una raó perfectament lògica perquè es trobin allí.
5.
Abans d’ahir Freda tenia 17 anys però l’any que ve tindrà 20.
6.
Una dona es deixa el permís de conduir a seva casa. Es fica per un carrer de direcció prohibida, fa cas omís d’un Stop i passa sense parar davant d’un semàfor en vermell. Un policia ha vist tot això i, no obstant això, no li posa cap multa a la senyora.
7.
Una nit, encara que el meu oncle estava llegint un llibre apassionant, la seva dona li va apagar el llum. La sala estava tan fosca com el carbó, però el meu oncle va seguir llegint sense immutar-se. Com és possible?
8.
Un pres escapolit anava caminant per una carretera quan va veure acostar-se veloçment un cotxe de la policia. Encara que la intenció del pres era fugir cap al bosc, va començar a córrer 10 metres en direcció al vehicle que s’acostava.

ilusion_opticaL´esteganografia és la ciència que estudia la forma d´ocultar l´existència d´un missatge mitjançant procediments de camuflatge. La diferència amb la criptografia és que aquesta última pretén amagar el contingut de la informació mitjançant tècniques de xifrat. L´objectiu de l´esteganografia és amagar el vertader missatge dintre d´un altre aparentment menys important, que forma que un observador casual passi per alt l´existència de la vertadera informació.

A continuació teniu uns exemples de missatges ocults. Podeu descobrir el seu contingut?

pepsi_sex publicitat subliminal1 RanaCaballo2

Normalment, quan tenim un problema i el volem resoldre tenim una dificultat afegida… Com nosaltres hi som dintre el problema ens falta perspectiva per poder veure diferents formes d´enfocar-lo. Un moment, segur que esteu pensant, de quin problema ens parla, i què tenen a veure les problemes amb aquesta matèria? No em direu ara que mai heu tingut un problema de convivència, que mai us heu discutit amb els vostres pares o els vostres amics… I és que no podem viure aïllats, necessitem dels altres encara que, de vegades, no ens entenguem. Quina és la millor manera de relacionar-nos és una de les “coses” que tractarem al llarg d´aquest curs… Però abans, tornem al problema que us comentàvem i mirem com es poden solucionar.
Les activitats que segueixen us ajudaran a reflexionar sobre què és un problema i de quines formes cal afrontar-lo.
Intenta trobar el camí en els laberints següents. Series capaç de dibuixar un laberint semblant? Una vegada el tinguis fet, passa-li a un company perquè el solucioni. Què tenen a veure amb el tema que estem tractant avui?

Fes clic sobre el punt vermell i utilitza les fletxes del teclat per resoldre el laberint següent