Al llarg del primer trimestre els misteris del ninigma han girat al voltant d’una sèrie de pistes i d’activitats centrades en Egipte. Avui us proposem que mireu de repassar alguns dels temes que hem anat treballant. I ho podeu fer buscant informació a la wiquipèdia i contestant les següents preguntes:

 1. Com s’escriu en àrab “Egipte”?
 2. Un dels noms del país en egipci antic és Kemet. Què significa aquest terme?
 3. D’on prové el terme català “Egipte”?
 4. Amb quins estats limita Egipte al nord, al su, a l’est i a l’oest?
 5. Quin és el riu que dóna vida a Egipte?
 6. Es formà un regne unificat a prop del 3150 aC. Quin faraó ho va fer possible?
 7. L’Esfinx de Gaza i les Piràmides es van construir en quin període?
 8. Busca el nom d’algun faraó i explica alguns aspectes de la seva vida: quan va viure, per què és conegut,…
 9. Quin és el president actual d’Egipte?
 10. Contesta: quina és la llengua que es parla a Egipte? Quina és la seva moneda oficial? Quants habitants té Egipte? Quina és la seva capital actual?

En aquest apartat destacarem alguns vincles relacionats amb el món egipci: on i com vivien, què creien, quina estructura social tenien, qui manava,…

Ja sabeu que el territori ocupar l´Egipte antic estava situat al voltant del riu Nil i que el primer faraó es considera que va ser el rei Menes que, cap a l´any 3100 aC va unificar els petits regnes de l´Alt Egipte i el Baix Egipte. Tres aspectes ens interessen ara:

 • L´organització social i política dels egipcis tenia en el punt més alt al faraó, que era màxima autoritat política i considerat diví pels egipcis. Després del faraó, el grup amb més poder eren els nobles (governadors, caps militars, sacerdots). També era molt important el cos dels funcionaris, base del sistema administratiu (mestres, escribes arquitectes, soldats). A continuació se situaven les professions especialitzades (picapedrers, fusters, ferrers, comerciants). Finalment se situaven els camperols i a la base de la piràmide social trobem els que no tenien drets, els esclaus.
 • Dels egipcis tenim fonts escrites, els jeroglífics.
 • Els egipcis creien en la vida després de la mort i eren politeistes, és a dir, creien en diverses divinitats. El déu principal era el Sol, anomenat Ra, Amon o Aton. Per això van construir grans temples i tombes anomenades piràmides.
 •