Ciutadania

8 maig 2011

Unes condiciones de vida difícils

Filed under: Unes condicions de vida difícils — acaballe @ 11:55

Pieter Brueguel, "el vell" pinta al segle XVI "El triomf de la mort" i mostra les grans pors de les persones de la seva època: veiem el cel enfosquit pel fum de les ciutats cremant, al fons un mar ple de naufragis, a la vora hi ha una casa, al voltant de la qual s'agrupa un exèrcit de morts. El paisatge, anodí i arrasat, ens parla de la petitesa, crueltat i falta de sentit comú de l'home, que pretén canviar una destinació imposada. S'alcen pals coronats per rodes, picotes per ajusticiar a criminals. Hi ha una creu, solitària i impotent al centre de la pintura, i la Mort avança amb batallons d'esquelets, els seus escuts són tapes de taüts i condueixen a la població a un taüt que és un túnel decorat amb creus, un esquelet a cavall destrueix persones amb la seva dalla. Per tot arreu són atacats els desemparats homes; aterroritzats fugen o intenten en va lluitar. No hi ha defensa possible, els esquelets maten de variades maneres: tallant goles, penjant-los, ofegant-los, i fins i tot caçant-los amb gossos esquelètics.

Les condicions de vida de la població europea pels volts de l´any 1000 eren molt dures. L´esperança de vida era curta i els qui sobrepassaven els 40 anys es considerava que ja eren vells. La mortalitat era molt elevada. Hi havia moltes guerres, les malalties eren habituals i no es disposava de remeis eficaços per combatre-les.
La població vivia dels productes que conreava i qualsevol calamitat (sequeres, inundacions…) provocava grans períodes de fam. Més de la meitat dels infants que naixien no superaven el primer any de vida i moltes dones morien en el part. A més, el pillatge era un acte habitual. Durant aquesta època hi va haver per tot Europa incursions de pirates sarraïns i normands, i als camins abundaven els lladres.
En l´edat mitjana, la gent interpretava les calamitats mitjançant supersticions, intervencions del dimoni o càstigs de Déu. Per això, algunes persones d´aquella època van pronosticar que els problemes dels segles IX i X significaven l´anunci de la fi del món, que havia d´arribar l´any 1000.

Completeu les següents frases:

1. Molts consideraven que la fi del món havia d´ arribar l´ any ……………
2. Moltes dones morien al …………………….
3. Les persones qui sobrepassaven els ……. anys eren vells
4. Les condicions de vida eren molt …………….
5. La vida era molt insegura a causa del ……………………………
6. La gent interpretava les calamitats a través de …………………….

Contesteu:

1. Busqueu informació a internet sobre què són les supersticions.
2. Poseu exemples de supersticions i busqueu imatges per il·lustrar-les.
2. Per què penseu que es va estendre la idea que arribaria la fi del món l’any 1000? Busqueu algun quadre semblant al de Pieter Brueguel, “el vell” i penjeu-lo.

Powered by WordPress