Ciutadania

26 abril 2011

El feudalisme

Filed under: El feudalisme — acaballe @ 19:35

Vers l´any 1000, Europa estava composta per nombrosos regnes i estats independents. Però per damunt de la diversitat política, lingüística i cultural, hi havia elements que donaven unitat al continent:
o La religió i la cultura escrita, ja que tot Europa era cristiana i els llibres i els documents oficials s´escrivien en llatí.
o El comerç, que assegurava la comunicació i l´intercanvi entre el nord i el sud del continent.
o Unes mateixes estructures socials, basades en la divisió entre senyors i pagesos.
o Un sistema de relacions interpersonals conegut com a vassallatge.
Per poder governar i mantenir units els seus regnes, els monarques cristians van haver de comptar amb els nobles, amb els quals van establir un sistema de relacions personals conegut com a vassallatge.
El vassallatge s´establia mitjançant la cerimònia de l´homenatge, en la qual el vassall, agenollat davant del rei, li jurava fidelitat i li prometia consell i ajuda militar i econòmica. A canvi, el rei li lliurava el feu (investidura) perquè el governés i en visqués. Aquest va ser l´origen del feudalisme.

Mols dels antics comtes, càrrecs eclesiàstics (bisbes, abats) i altres grans propietaris es van convertir en senyors feudals de manera vitalícia i el càrrec es transmetia per herència. Al seu torn, aquesta noblesa repartia entre altres nobles menys importants, cavallers o guerrers, una part de seves pròpies terres (feus) perquè hi visquessin, les governessin i mantinguessin un petit exercit.

El veritable poder es trobava en mans d´aquests senyors feudals, que amb el temps es van anar convertint en l´única autoritat dels diferents territoris del regne i es van fer gairebé independents. Els pagesos, atemorits davant la inseguretat i mancats de la protecció del rei, acudien als senyors feudals en cerca de la protecció que necessitaven.

Contesta:

  1. Què era el vassallatge?
  2. En què consistia la cerimònia de l´homenatge?
  3. Què lliurava el rei als seus vassalls a canvi de la seva fidelitat?
  4. Quins eren els senyors feudals?

Busca a la sopa de lletres els termes en negreta del text anterior

Què diu el text ocult en la sopa de lletres?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Powered by WordPress