Ciutadania

22 març 2011

L’esplendor de Còrdova i Granada

Filed under: L'esplendor de Còrdova i Granada — acaballe @ 12:56

Amb més de 100.000 habitants en el segle X, Còrdova va ser una de les ciutats més populoses i importants d´Occident, avantatjada en el món només per Bagdad i Constantinoble.

El cor de la ciutat era la medina, que tenia muralla pròpia. A l´interior hi havia la mesquita principal o aljama, l´alcàsser (castell àrab), el soc (mercat àrab cobert) i els banys públics o hamman. Al voltant de la muralla s´estenien els ravals o barris, cada un amb una mesquita, un soc i un hamman propis. Més enllà hi havia els jardins, els horts i els palaus de l´aristocràcia.

Còrdova era un gran mercat. Els comerciants i artesans obrien les botigues al carrer i oferien productes elaborats per ells mateixos o portats des de tot el món. Destacaven els mercats d´esclaus, de gra i de llibres.

Còrdova també va ser un important focus cultural. Acollia brillants filòsofs, astrònoms, metges, músics i poetes. Les mesquites de la ciutat tenien madrasses (escoles superiors) i escoles infantils.

Granada va viure la seva màxima esplendor durant el període d’ocupació musulmana, que comença al segle VIII. Amb la dinastia nassarita entre 1238 i 1492, es va convertir en el centre cultural i artístic d’Europa. Era una ciutat, que estava en plena ebullició i es va convertir en una aglomeració de mercaders, erudits, científics, artesans i artístes, que van fer progressar la ciutat en tots els sentits. La cultura de l’al-Andalus es va implantar en tot el seu esplendor i es van construir edificis en estil islàmic o mudèjar.

L’Alhambra és una ciutat palatina andalusí situada a Granada. Es tracta d’un ric palau i fortalesa que allotjava al monarca i la cort nazarí del Regne de Granada. Etimològicament, Alhambra en àrab és “Al Hamra” (la Vermella).

Powered by WordPress