Ciutadania

14 març 2011

La cultura musulmana d´al-Àndalus

Filed under: La cultura musulmana — acaballe @ 11:45

L´any 711, dos governadors islàmics, Tariq i Musà, al capdavant de 30.000 homes, van creuar l´estret de Gibraltar. En quatre anys els musulmans van ocupar pràcticament tota la Península. La majoria de les ciutats es van rendir mitjançant pactes de capitulació.
Els musulmans van donar el nom d´Al-Àndalus a la Península i van establir-ne la capital a Còrdova, on vivia l´emir.
Els musulmans van desenvolupar una civilització brillant en què les aportacions de la cultura àrab convivien i es barrejaven amb les de cultures anteriors. Van traduir a l´àrab moltes obres de filòsofs grecs i romans, que es van difondre per Occident juntament amb tècniques de l´antiga Pèrsia, de l´Índia i de la Xina, com ara la fabricació de paper.
Els musulmans també van crear grans biblioteques, com ara les de Bagdad, Còrdova i el Caire, van conrear la poesia i la música i van escriure molts llibres de viatges, de geografia i d´història.
Igualment, els musulmans van compondre relats extraordinaris que van copiar amb boniques cal·ligrafies, com ara els contes de Les mil i una nits.
Els musulmans van portar de l´Índia i la Xina importants invents com la pólvora, la brúixola i l´astrolabi (Instrument per observar la posició dels astres i determinar-ne els moviments). Aquests dos darrers instruments van afavorir el desenvolupament de la navegació. A més, van ser excel·lents astrònoms i grans matemàtics. Van elaborar catàlegs d´astres, van adoptar l´ús del zero i la numeració aràbiga, van inventar l´àlgebra i van perfeccionar l´aritmètica i la trigonometria.
En el camp de la medicina, els musulmans van utilitzar avançades tècniques de cirurgia i d´anestèsia, que han arribat fins als nostres dies gràcies a les obres de metges cèlebres, com ara Avicenna i Averrois.
Els musulmans també van inventar l´alambí per destil·lar alcohol i van introduir novetats en l´agricultura: la sínia (màquina d´elevar aigua), el regadiu i nous conreus, com l´arròs, la taronja i el safrà.

La presència del món musulmà a la nostra cultura ha estat molt important i encara avui dia podem escoltar el seu ressò en molts àmbits de la nostra vida.

Avui us presentem una pàgina anomenada almadrasa (escola)

Es tracta de conèixer una mica la llengua àrab i de contestar les següents preguntes en una entrada:

  1. Escriu el nom de 15 paraules catalanes (o castellanes) d’origen musulmà.
  2. Busca 5 noms de ciutats o pobles espanyols que siguin d’origen musulmà.
  3. Busca una imatge d’una obra arquitectònica d’origen musulmà que es trobi a la península.
  4. Escriu el nom d’un plat típic de la nostra cuina que sigui d’origen musulmà i explica en què consisteix.
  5. Narra breument un conte d’origen musulmà.

Powered by WordPress