Ciutadania

30 gener 2011

La civilització romana

Filed under: El món romà,La civilització romana — acaballe @ 14:03

Fa més de 2000 anys, Roma es va convertir en l´Imperi antic més poderós del Mediterrani. La ciutat de Roma era el centre d´aquest gran imperi.

La civilització romana va estendre els seus dominis per Europa i el nord d´Àfrica per mitjà de conquestes militars. Roma va implantar a totes les terres conquerides el llatí, que era la llengua del poble romà, la seva cultura, les seves lleis i la seva religió.

El llatí va esdevenir llengua comuna a tot el Mediterrani. Més endavant, amb el pas del temps, el llatí evolucionà en cada territori de manera diferent i donà lloc a algunes de les llengües que es parlen avui dia, com ara el català, el castellà, l´italià, el francès, el portuguès, etc.

La religió del poble romà era politeista. Un dels déus més adorats va ser Júpiter. L´imperi romà va fer importants obres públiques: va construir calçades (o carreteres empedrades), teatres, circs, amfiteatres, termes, muralles, aqüeductes,  etc.

Roma va ser durant molts segles una República, on els ciutadans escollien els cònsols i els senadors que havien de governar. Després es va convertir en un Imperi. L´Imperi, a diferència de la República, va ser governat per una sola persona: l´emperador.

Roma va fundar diverses ciutats a la península ibèrica: Tarraco (Tarragona), Barcino (Barcelona), Llerda (Lleida), Corduba (Còrdova), Lucus (Lugo), etc.

Busqueu a la sopa de lletres totes les paraules en negreta i escribiu el text ocult que apareixerà. Penjeu al voltre espai la solució la sopa de lletres i una imatge amb allò que us demana el text ocult:

Powered by WordPress